Yurtle Residence

YOU ARE IN: Home Page > Gallery Of Works > Yurtle Residence
close

Material: Rendered strawbale

Built: 2003

Location: Hepburn

The idea for this circular plan strawbale hosue was born when the client first walked into the office, declaring that she wanted a strawbale yhurt, inspired by the traditional housing typology of Mongolia.

With a little bit of engineering ingenuity, a pine post and beam frame forms a segmental roof structure under which sits the curved strawbale walls. A central core houses the living space which is flanked on all sides by the bedrooms and utilities, but is open to the north to capture sun and dramatic bushland views. Raked ceilings and a lantern skylight add drama to the volume.

The house is built for bushfire zone compliance and features passive solar design, full double glazing, solar hot water system, rainwater collection tanks, and effluent treatment plant.

 

close